Ружа Велчева

 

 

Ружа Велчева е родена на 22 август 1946 г. в гр. Павликени, но от 1956 г. живее във Велико Търново. Инженер по професия, тя повече от 33 години работи по специалността си „електроника“, без да изневерява на първата си любов – поезията.

Дебютира през 1981 в поредицата на изд.“Народна младеж“ – „СМЯНА  81“ с цикъл стихове.

Нейни стихове са отпечатвани в много централни и регионални вестници и списания, в различни антологии, както и в алманасите „Простори“, „Ирин-Пирин“, „Културна палитра“  и „Света гора“.

Автор е на 12 книги: "Синя птица" (съвместно с още 2 авторки) - Профиздат, 1985 г.; "Синя птица" (стихове) – ПАН-ВТ, 2000 г.; "Полетът на кондора" (стихове - български и испански) – ФАБЕР, 2002 г.; "Любовни досиета" (проза) – ФАБЕР, 2003 г.; "Пустинята на времето" (поетична антология) - ФАБЕР, 2006 г.; "Благословената река на спомените" (стихове) – ФАБЕР, 2009 г.; "Не отвръщай лице, Господи" (стихове) – ФАБЕР, 2010 г. ; "Морга за изгубени души" (сборник с къси разкази) – ФАБЕР, 2011 г. и „Вън от Рая“ (стихове, триезична - български, английски и испански) – Изд. Регионална библиотека „П.Р.Славейков“ В.Търново, 2013 г., „Рая и дъгата“ (детска приказка – български и английски) – ИК „ДАР-РХ“, 2014 г., “Нестинарка“ - поетична антология, ИК ФАБЕР 2016 г. и "Блажени нищите" (къси разкази), ИК ФАБЕР 2016 г.

Ружа Велчева в периода 2004-2008 г. живее три години в САЩ(Калифорния). Сама превежда стиховете си на испански и английски и има много публикации в поетични издания на двата езика. Нейни стихове са включени в издадената през 2015 г. в Белград двуезична поетична антология „Пред звездната врата“(Съвременна българска поезия) на издателство “Просвета“, както и в излязлата през 2015 г. в Куба автология, посветена на Че Гевара.

Член-учредител е на НОЛИ - формула 6 (Национално общество за литература и изкуство), учредено във В. Търново през 2009 г. и на световното движение „Poetas del Mundo”, учредено в Чили, в което членуват  поети от цял свят.

Носител е на литературна награда на НОЛИ и Община В.Търново за периода 2009-2010 г. за автентична поезия и цялостно творчество (за стихосбирките й „Благословената река на спомените“ и „Не отвръщай лице, Господи“.

През 2012 г. получава втора награда за хайку-поезия от международния поетичен конкурс в Мелник.

През септември 2012 г. получава и първа награда за поезия на националния поетичен конкурс „Свищовски лозници - 2012“

През 2013 г.  колекцията й от национални награди се увеличава с още 3: трета награда за поезия в Първия национален конкурс за социална поезия на сайта „Червеният ездач“, специалната награда на журито за хумористичен разказ на актуална тема, организиран от литературния сайт „ХуЛИте“ и арт галерия „Маркони“ във Варна и поощрителна награда за поезия на Третия национален конкурс в памет на Рада Казалийска, организиран от читалище „Добри Чинтулов“ и Дамски литературен салон “Евгения Марс“ - София.

Носителка е на първа и специална награда на сайта „Червеният ездач“, май 2014 г. в конкурса за къс разказ на тема "Европа вчера, днес и утре през погледа на българина" за разказа „Щастлив на дъното“ и на първо отличие за разказа си „Вместо некролог“ през 2016 г. в националния конкурс на тема “Бедността не е бъдеще“ на същия сайт.

За разказите си „Здравей и сбогом в Ла Игера“ и „Знак от ангел“ получава грамота и диплом за  значимо творческо присъствие в Националния литературен конкурс „Атанас Липчев“ 2015 и 2016 г.

Членка е на Съюза ва българските писатели.

 

 

 

Публикации в сайта:

 

"Здравей и збогом в Ла Игера"

"Роза на брега"

"Да нахраниш кучетата"

"Грях"